ANTOLOGIJA

KRATEK OPIS

KONTRABANTOVCI

NOVODOBNI KONTRABANT

ANTOLOGIJA KONTRABANTA


KONTRABANT, KRATKA ANTOLOGIJA
Béla Szomi Kralj (8. 8. 2016)


Marsikdo ne ve, da se je zgodba o Kontrabantu začela na Hrvaškem, ko so v bližini Novigrada,  v  Pineti, leta 1991 Janez Prelog, Vid Klančičar in Béla Szomi Kralj (ob pokanju vojaških pušk) preigravali glasbene uspešnice na terasi gostišča – kot najeti glasbeniki. Ali dve leti prej, ko sta Vid in Béla igrala v bendu, ki je preigraval punk – rock in je slišal na ime Géza Farkaš and his trumpet orchestra. 

Odločitev o ustanovitvi benda je Béla sprejel leta 1994, po križarjenju na Jadranu, kjer sta se z Urhom Vrenjakom tako dobro ujela, da sta 24 ur preigravala različne zvrsti glasbe. Kot gostujoči glasbenik je zatem Béla še 3 mesece nastopal z zasedbo John & Wayne, kjer je dobil potrebne izkušnje za nastopanje, komunikacijo s publiko in spoznal prostore za potencialne nastope. Poleti – julija 1994 so se Vid Klančičar (bas, kitara, vokal), Urh Vrenjak (kitara, banjo, vokal) in Béla Szomi Kralj (harmonika, kitara, vokal)podali na preizkušnjo, a lahko delujejo skupaj kot glasbeniki in ljudje. Ker so Béli v mestecu Keszthelyu ukradli denarnico, se je v njih prebudil nagon po preživetju in se še isti večer odigrali nepozaben ulični koncert v tem znanem madžarskem mestu, ki leži na zahodu Blatnega jezera.

Istega leta so 3.9.1994 v Kobaridu , pod imenom Kontrabant imeli tudi prvi javni nastop, oziroma kar dva – še enega naslednji dan, ki sta skupaj trajala okoli 22 ur.

Februarja 1995 se je zasedbi pridružil Urhov brat Janez Vrenjak (bobni), aprila pa še Janez Prelog  (violina) in tako so postali pravi akustični bend s pridihom etna. Junija 1995 so spoznali tudi romskega igralca in glasbenika Jožeta Krambergerja (vokal), s katerim so leta 1996 posneli in izdali tudi prvo ploščo z naslovom Utrinek (Akaun), kjer je polovica pesmi bila v romskem jeziku, besedilo naslovne skladbe Akaun – Utrinek je izpod peresa Ferija Lainščka, prepesnil pa jo je Jože Kramberger. Za ta CD so posneli tudi dva videospota in sicer na skladbi Hej Roma in Odi mala gor me vužgi. Konec tega leta se je skupini pridružil tudi Dušan Železnikar (tonski mojster in kitarist na suhih nastopih).

S to ploščo so bili tudi leta 1997 nominirani za glasbeno priznanje Zlati petelin in sicer na dveh področjih, kot najboljša etno-folk skupina in najboljši etno-folk CD.

Po uspešnih nastopih je Jože odstopil od gostovanja s Kontrabantom, fantje pa so nadaljevali z nastopi in leta 1997 posneli ploščo Regrat u salat. Člani Kontrabanta so v tem času doživljal hude izgube in družinske stiske iz zasedbe je izstopil Janez Prelog, namesto njega pa je pozicijo solista prevzel Vladimir Strmčnik (kitara, saksofon, klarinet), ki je z Bélo bil soproducent albuma Regrat u salat.

Kljub temu je leta 1998 tudi ta album bil nominiran za Zlatega petelina, na promociji le-tega pa sta igrala oba  solista, stari in novi. Kontrabant je na tri skladbe posnel tudi videospote in sicer na skladbe: Regrat u salat, Samo zate in Moj otrok.

Leta 1997 beležimo prvi glasbeni pobeg iz skupine, saj sta Béla in Vid s skupino Nepridiprav izdala tudi otroški album z naslovom Radovedna katra in nepridiprav. Drugi album skupine Nepridiprav, z naslovom Naša družina, izide leta 1999.

Leta 2001 so izdali album  Z nogami v zrak, dve pesmici s tega albuma pa sta bili uvrščeni tudi na kompilacijski album glasbenih skupin iz Prekmurja z naslovom Daleč je.

Tega leta je Vladimir Strmčnik – Strmi izstopil iz skupine in ravno pravočasno je vstopil Sašo Debelec (klarinet, saksofon, blok flavta, Kontrabas), ki je kar stopil do Béle in mu ponudil sodelovanje. Promocijo najbolj poslušanega albuma Kontrabanta, predvsem  po zaslugi pesmi Prekmurje moje Prekmurje,  so kronali s spotoma na skladbi Dal ti bom pesem in Prekmurje moje Prekmurje, ki je v Prekmurju ponarodela.

Na tem Cd-ju so uglasbene pesmi  Karla Turnerja, Jožeta Livijena in Barbare Kove.

Tik pred nastankom četrtega albuma z naslovom Prešvercano se je leta 2004 ekipi pridružil še Matjaž Medvešek (violina, viola, čaranga) - Sašo je namreč v tem času gostoval s številnimi zasedbami in bil zelo iskan klarinetist in kontrabasist.

Leta 2008 so člani glasbene skupine Kontrabant pomagali pri snemanju in izidu plošče z naslovom Ta okrogle in kosmate. Na plošči so hudomušne in rodoljubne godčevske pesmi, ki jih je posnel Janez Vrenjak starejši – Stegn, oče Janeza in Urha. Začetek leta 2009 Sašo izstopi iz benda, a je kljub temu to leto velja za najbolj plodno v zgodovini Kontrabanta.

Izide plošča Mare Vilar in njenih ljudskih pevk z naslovom Kdor ima srce, kjer člani Kontrabanta sodelujejo z zborom pri poustvarjanju starih ljudskih pesmi, oživijo celo handgemacht ritme. Béla z zasedbo Robeldule (Hieronim Vilar. Léna Lanna Szomi, Pál Szomi in Dušan Železnikar) izda svoj samostojni album z naslovom Teh pesmi ne kaži svoji mami, tretji album z naslovom Dobri geni, ki izide istega leta pa je Kontrabantov in je plod tega, da se je zasedbi na odrskih nastopih  priključil Dušan Železnikar (kitara, blok flavta in buzuki).

To leto Pál Szomi, sin Béle, prevzame vlogo tonskega mojstra  v bendu, a ga že naslednje leto zamenja Matic Burja.

Leta 2012 bend zapusti Vid Klančičar, na njegovo mesto pa pride Peter Žnidaršič, ki je basist tudi pri zasedbi Ana pupedan.  Februarja 2013 bend zapusti še drugi ustanovni član Urh Vrenjak.

Béla prevede in uglasbi poezijo madžarskega pesnika Bence Lajosa,  član benda postane Pál Szomi (kitarist) in v domačem studiu v Mengšu posnamejo 12 pesmi za album z naslovom Sladki bes.

Septembra 2013 se stara garda Kontrabanta razide, Béla Szomi Kralj (harmonika, kitara) pa pod imenom Kontrabant  združi 5 glasbenikov: Dušana Železnikarja (kitara, flavta, buzuki, klavir), Tomaža Juvančiča (kitara, mandolina, orglice), Matijasa Severhena (bas, kitara, bumbas) in Pála Szomija (bobni, kajon, kitara).

Kot je opaziti, so vsi  člani glasbene skupine Kontrabant vedno bili multi – instrumentalisti, dva med njim pa sta tudi v slovenskem prostoru tudi prepoznavna avtorja. Tomaž Juvančič, ki velja v Sloveniji za najboljšega solista na mandolini, je kot avtor in izvajalec večkratni udeleženec Slovenskega šansona in Slovenske popevke, odraščal je skozi različne zasedbe, pred Kontrabantom pa je bil najvidnejši član zasedbe Tristan.

Julija 2016 Tomaža Juvančiča na mestu mandolinista zamenja tedaj 22 letni mladenič Gašper Povše, ki pa igra violino in mandolino.

Béla Szomi Kralj je avtor in producent na 13-ih CD-jih, je avtor akustične, etno obarvane glasbe, izkazal pa se je tudi kot avtor otroške glasbe,  kot avtor pop glasbe, pisec strokovnih knig iz naravoslovnih znanosti, ter prevajalec. V Sloveniji praktično ni človeka, ki ne bi poznal njegovega besedila in hita pesmi skupine Victory z naslovom Zelena dežela.

Ne glede na starost in staž v Kontrabantu, je ta svoje poslanstvo opravil odlično, saj se je svojo neizmerljivo energijo dotaknil slehernega poslušalca, tako med člani, svojimi otroki in poslušalci pa je zasejal veliko ljubezen do glasbe in glasbenega ustvarjanja.