OPIS

KRATEK OPIS

KONTRABANTOVCI

NOVODOBNI KONTRABANT

ANTOLOGIJA KONTRABANTA

KRATEK OPIS KONTRABANTA

Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem  jeziku  in s pridihom teh tako različnih kultur.

Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. “Regrat v salat” in “Prekmurje moje Prekmurje” pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje Zlati Petelin.

Pod imenom Nepridiprav so izdali tudi dva zelo popularna CD-ja za otroke, kot producenti in glasbeniki pa so sodelovali tudi pri nastanku dveh CD-jev s slovensko ljudsko glasbo.

Béla je leta 2009 izdal tudi izredno dober samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili.

Leta 2014 so izdali svoj osmi studijski album “Távozóban”, poezijo madžarskega pesnika Bence Lajosa. Skladbe z albuma izvajajo tako v slovenščini kot v madžarščini.

Konec leta 2015 je  Kontrabant na svoji spletni strani objavil svoj že 9. album z glasbo, ki je bila posneta na koncertu ob 20. obletnici benda v Lendavi.

Trenutno je Kontrabant končuje snemanje predelav svojih lastnih pesmi skupaj z nekaj novimi skladbami, ki bodo izšle pod naslovom Najboukše prešvercano in s tem albumom zaključil bogato, tri-letno sodelovanje s z uveljavljenim glasbenikom, Tomažem Juvančičem, ki je avtor uspešnice “Pomlad vedno pride”, ki je bila izvajana na slovenski popevki 2014.

Skupina je od ustanovitve zamenjala kar nekaj članov, trenutno pa šteje 5 glasbenikov:

  • ustanovitelj Béla Szomi Kralj (harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal),
  • dolgoletni član Dušan Železnikar (kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal),
  • Pál Szomi (bobni, cajon, kitara, vokal)
  • Matijas Severhen (bas čelo, bas kitara, bobni, vokal)
  • Gašper Povše (violina, mandolina, vokal)

Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Béla je avtor okoli 180 pesmi, prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Med drugim je tudi avtor vseznane slovenske pesmi “Zelena dežela”, ki jo je izvajala skupina Victory.